Recept: Mrkvové šatôčky s rebarborou a jahodami

Mrkvove satocky s rebarborou.jpg
Recept: Mrkvové šatôčky s rebarborou Thinkstock

Rebarbora patrí medzi najchutnejšie jarné plodiny. V našich podmienkach rastie najmä v období od mája do polovice júna.  Aké pochúťky z nej vykúzlite? Nechajte sa inšpirovať. Tu je prvý z receptov – Mrkvové šatôčky s rebarborou a jahodami.

MRKVOVÉ ŠÁTÔČKY S REBARBOROU

Cesto:

  • 450 g hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky
  • 250 g odležaná Hera Maslová príchuť
  • 250 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli

Náplň:

  • 4 stonky rebarbory
  • 4 veľké jahody
  • 150 g trstinového cukru

Postup:

Do misy nasypte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Dôkladne premiešajte. Pridajte nastrúhanú mrkvu a na menšie kúsky nakrájanú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť. Premiešajte ručne alebo miesiacim hákom, v prípade, že použíjete kuchynský robot. Vypracujte hladké, nelepivé cesto. To nechajte odpočívať asi hodinu v chladničke. Medzitým si pripravte náplň.

Rebarboru olúpte a nakrájajte na malé kúsky. Vsypte do hrnca, zasypte cukrom a pri miernej teplote rozvarte úplne domäkka. Môže sa stať, že sa vám vyvarí veľa tekutiny. V takom prípade pridajte trochu vody. Nepreháňajte to, lebo výsledná zmes by mala byť hustá ako marmeláda. Pridajte nadrobno nasekané jahody a ešte 2 minúty povarte. Nechajte vychladnúť.

Cesto vyvaľkajte na pracovnej doske zľahka vysypanej múkou. Plát by mal byť silný maximálne pol centimetra. Vykrajujte kolieska, pohárikom alebo formičkou.

Do stredu kolieska dajte lyžičku rebarborovej náplne. Prehnite a okraje poriadne pritlačte k sebe.

Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 25 minút, kým nezružovejú.

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk