Medovníkový vianočný stromček

Vianočný stromček, perníkový stromček, medovníkový stromček, perník
shutterstock.com

Pripravte si stromček už dnes a okrem dobroty získate i krásnu dekoráciu.

Spotreba surovín na jeden Vianočný medovníkový stromček

100g masla, 250 g medu, 125 g cukru, ½ balíčka medovníkového korenia, 600 g hladkej múky, 2 čajové lyžičky kakaového prášku, ½ balíčka prášku do pečiva, 1 vajce. Maslo na vymastenie plechu.

Na polevu:

1 bielok, 1 šálka práškového cukru, malé červené sviečky (nemusia byť).

Postup:

Plech vymastíme. Maslo, med, cukor, medovníkové korenie zmiešame, povaríme a necháme vychladnúť. Múku, kakao, prášok do pečiva a soľ preosejeme na dosku, pridáme vajce, medovú zmes a vypracujeme cesto, ktoré necháme cez noc pri izbovej teplote odpočívať. Z lepenky si vystrihneme šablóny na deväť hviezd s priemerom 5 až 15 cm a na 7 koliesok s priemerom 3 cm.

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cesto rozvaľkáme na hrúbku ½ cm a vyrežeme hviezdy a kolieska. Pečieme ich desať minút na prostrednej priečke rúry. Ešte horúce vyložíme z plechu a necháme vychladnúť.

Bielok vymiešame s primeraným množstvom cukru na hustú hmotu. Medzi dve hviezdy vložíme vždy jedno koliesko a zlepíme cukrovou hmotou. Najmenšiu hviezdu pripevníme navrch stromčeka v kolmej polohe. Stromček posypeme zvyšným práškovým cukrom a sviečky prilepíme cukrovou polevou na vyčnievajúce hroty hviezd.

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk