Urobte deťom radosť! Takto sa robí medovníkový Mikuláš - recept

Medovníkový Mikuláš
Recept na medovníkový Mikuláš shutterstock.com

Na sv. Mikuláša naše dietky čaká prvá nádielka sladkostí. Pripravte im originálny balíček, ktorý ich určite poteší.

Na Medovníkového Mikuláša budeme potrebovať (spotreba surovín je na 8 kusov):

500 g medu, ½ šálky vody, 250 g ražnej múky, 250 g pšeničnej múky, 20 g medovníkového korenia, 20 g jedlej sódy. Jeden žĺtok na potretie.

Na polevu:

Jeden bielok, 100 g práškového cukru, maslo alebo masť na vymastenie plechu.

Na ozdobu:

Olúpané polovičky mandlí, pistácie a rôzne cukríky (napríklad farebné a strieborné perličky).

Postup:

Med prevaríme s vodou a necháme vychladnúť. Ražnú a pšeničnú múku preosejeme na dosku, pridáme medovníkové korenie a s medovou vodou vymiesime na tuhé hladké cesto. Naostatok zamiešame jedlú sódu. Cesto zakryjeme a necháme 24 hodín odležať.

Vymastíme jeden alebo dva plechy na pečenie, rúru vyhrejeme na 200 °C. Z lepenky si vystrihneme šablónu na Mikuláša, cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a podľa šablóny vykrojíme figúrky. Uložíme ich na plech, potrieme rozhabarkovaným žĺtkom a 15 minút pečieme na prostrednej priečke rúry.

Figúrky necháme vychladnúť. Bielok s cukrom vymiešame a polevou prilepíme na figúrky mandle, pistácie, cukríkové perličky, podľa vlastne fantázie dozdobíme. Tvár a fúzy urobíme z polevy, ktorú nastriekame z papierového kornútika a tie zručnejšie z vás môžu zhotoviť farebnú čiapočku z červeného papiera.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk