Maximálny úžitok z potravín dosiahneme ich kombináciou, aby vzájomne posilňovali svoju prospešnosť

Maximálny úžitok z potravín dosiahneme ich kombináciou, aby vzájomne posilňovali svoju prospešnosť
Maximálny úžitok z potravín dosiahneme ich kombináciou, aby vzájomne posilňovali svoju prospešnosť Foto: ilustračné, GettyImages

Pozrite sa na zoznam týchto prospešných spojení odporúčaných dietológom

Vajcia + paradajky (vajcia + cibuľa) = večná mladosť

Cibuľa aj paradajky sú bohaté na selén. Organizmus ho dobre vstrebáva v spojení s vitamínom E, ktorého bohatým zdrojom je žĺtok. Sadené vajcia po španielsku spoja dohromady presne to, čo je potrebné.
Vajcia + brokolica (vajcia + špenát) = život bez menštruačného syndrómu a osteoporózy

Vajcia sú jedným z najlepších prírodných zdrojov vitamínu D a zelené listy brokolice či špenátu obsahujú veľa vápnika. Vitamín D významne podporuje jeho vstrebávanie. Okrem toho je špenát ešte bohatý na vitamín K, dôležitý pre zrážanlivosť krvi a zdravé kostné tkanivo. Takže špenát s vajcom alebo talianska frittata nie sú rozhodne zlou voľbou.

Šošovica + paprika = únava je preč

Šošovica je veľmi bohatá na železo, v každých 100 g je ho 12 mg. To je viac, než v hovädzej pečeni.

Vstrebávanie železa zo šošovice významne podporíme, keď do nej pridáme papriky, bohaté na vitamín C. Šošovka s paradajkami, paprikami a kúskom klobásy je veľmi prospešný pokrm.

Paradajky + rastlinný olej = mladistvá pleť a boj proti rakovine

Lykopén je veľmi silný antioxidant obsiahnutý v paradajkách. Znižuje škody napáchané na epiteli slnečným žiarením. S rastlinnými tukmi sa lepšie vstrebáva. V spojení s olivovým olejom, ktorého užitočnosť je dávno známa, je lykopén zázračným prostriedkom zdravia. Vôbec najlepšie je spojenie paradajok s olivami. Šalát je jasná voľba.

Špenát + avokádo = skvelý zrak

Luteín a vitamín A obsiahnuté v špenáte aj avokáde sú pre oči pravým pokladom. Avokádo navyše obsahuje tuky uľahčujúce vstrebávaním týchto prospešných látok. Šalát, frittáta, slaný koláč.

Sliepka +mrkva = silná imunita

Mrkva je bohatým zdrojom vitamínu A, posilňujúcim nielen náš zrak, ale aj odpor kladný organizmom rôznym infekciám. Putovanie vitamínu A telom uľahčuje bielkovina slepačieho mäsa. Mrkva aj slepačie mäso sú zdrojom mnohých ďalších dôležitých, telu prospešných látok. Nie nadarmo je slepačia polievka oddávna pokladaná za liek.

Dusené bravčové + ružičkový kel = boj s rakovinou

Najdôležitejší prvok obsiahnutý v bravčovom mäse je selén, protirakovinový antioxidant. V spojení s ružičkovým kelom vzrastá účinnosť tohto minerálu vplyvom sulforafanu obsiahnutého v zelenine. Dusené bravčové v keli je zdravé!

Hovädzie + červené víno = zdravie aj vo vysokom veku

Toto spojenie znižuje množstvo vstrebávaného cholesterolu, čo bolo vedecky dokázané. Rovnako zapite červeným!

Losos + pohár červeného vína = preč s depresiou

Biele víno k rybe je nesporne veľmi lahodné a harmonujúce, avšak antioxidanty obsiahnuté v červenom víne v spojení s omega-3 mastnými kyselinami z lososa sú bezpochyby veľmi silná dvojka. Zaženie depresie a zlepší výkon mozgu.

Jogurt + drvené ľanové semienko = skvelé trávenie

Probiotikám obsiahnutým v jogurte sa obzvlášť darí v spojení s prebiotikami – rastlinnými vláknami, na ktoré je bohaté práve ľanové semienko. Pridajte lyžičku do jogurtu.

Ovos + jablká (ovos + pomarančová šťava) = zdravé cievy a srdce

Flavonoidy z čerstvého jablka, dôležité antioxidanty, ešte zvýraznia zdravý účinok beta-glukánov obsiahnutých napríklad v ovsených vločkách. Spoločne nás chránia pred voľnými radikálmi, bránia zápalovým procesom a znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu.

Zelený čaj + citrón = prevencia rakoviny

Srdcový infarkt aj iné srdcovo-cievne ochorenia sa vyhýbajú pravidelným konzumentom zeleného čaju. Ochranný účinok zaisťujú katechíny, veľmi silné oxidanty, ktoré navyše bránia rastu rakovinových buniek. Životnosť katechínov v ľudskom organizme významne zvyšuje čerstvá citrónová šťava. Dáte si šálku?

Jablká + čokoláda (pohánková kaša s cibuľkou) = zdravie a radosť

Zápaly, kardiovaskulárne ochorenia, vírusové a bakteriálne infekcie. Úspešne ich potláča kvercetín, veľmi silný antioxidant obsiahnutý v jablkách. Má navyše antialergické účinky, pretože znižuje hladinu histamínu vylučovaného tukovými bunkami. Katechíny obsiahnuté v čokoláde znižujú riziko rozvoja aterosklerózy a rakoviny. Podobné účinky (s výnimkou antialergického účinku) má aj pohánka v spojení s cibuľkou.

Zdroj: www.prokondici.cz

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk