Ktorá zmrzlina je zdravšia?

Zmrzlina, jazyk, pery, leto, žena
shutterstock.com

Málokto z nás počas pálivých letných dní odolá tomuto chutnému osvieženiu. Zmrzlina a nanuk akosi neodmysliteľne patria k letu. Sladkú zmrzlinu si často spájame so spomienkami na dovolenky a s príjemnými chvíľami či zážitkami prežitými počas letného odpočinku. Kto vlastne vynašiel tento zázrak?

Odkiaľ sa vzala zmrzlina?

Môže za to cisár Nero, ktorý si v 1. storočí nášho letopočtu ochladzoval horúce dni rozmixovaným ľadom ochuteným orieškami a ovocnými šťavami? Alebo ho priniesol známy cestovateľ Marco Polo z Číny? Ťažko povedať, ale podstatné je že zmrzlina čoskoro ovládla celý svet a sme ochotní odstáť rady, aby sme ochutnali tento lahodný kopček.

Obdobou zmrzliny sa stal nanuk. Mrazený krém na drevenej paličke, ktorý býva obliaty čokoládou alebo posypaný orieškami. Variantov, tak ako našich mlsných jazykov, existuje veľmi veľa. Ktorá z týchto maškŕt je zdravšia?

Zmrzlina či nanuk?

Keď chceme porovnávať tieto dva produkty, nesmieme zabudnúť na skutočnosť, že nie je zmrzlina ako zmrzlina a nanuk ako nanuk. Všeobecne platí názor, že so zmrzlinovými maškrtami to netreba preháňať, tak ako s koláčmi či inými sladkosťami. No správne zvolený druh zmrzliny má určité výhody pred ostatnými sladkými pokušeniami. Kvalitný nanuk či zmrzlina obsahujú mlieko, tvaroh i ovocie, a tie zdraviu skôr osožia, než škodia. Prijateľná porcia dobre vybratej zmrzliny (1 nanuk alebo dva kopčeky zmrzliny) je nielen chutná a osviežujúca, ale i plná vitamínov, sacharidov či bielkovín. Zmrzlina môže byť buď smotanová, mliečna alebo ovocná. Ak si chceme ustrážiť štíhlu líniu, voľme skôr druhú a tretiu variantu.

Zdravší je nanuk

Pred zmrzlinou predávanou v stánku má tú výhodu, že jeho skladovanie podlieha prísnejšej kontrole. Z toho dôvodu sme menej vystavení hrozbe salmonelózy. Zmrzlina či nanuk obsahujú zložky ako mlieko a vajcia, ktoré v horúcom letnom prostredí rýchlo podliehajú skaze. Balené nanuky navyše majú na obale uvedené zloženie výrobku, čo nám môže pomôcť predísť vzniku prípadných alergických reakcii na niektorú zo zložiek produktu. Dozvieme sa tiež jeho kalorickú hodnotu. No aj medzi nanukmi existujú menej vhodné druhy. Vodnaté nanuky lákajúce krikľavými farbami ževraj s ovocnou príchuťou sú zväčša prifarbované umelými farbivami a obsahujú príliš veľa cukru. Málokedy mávajú niečo spoločné so skutočným ovocím. Zmrzlina síce nepatrí medzi najzdravšie potraviny, ale väčšinou nám vyčarí dobrú náladu, tak občas stojí za to podľahnúť jej pokušeniu.

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk