Čudujete sa nad kombináciou piva a sladkého dezertu? Bábovka vás príjemne prekvapí. Je dokonale vláčna a pivo jej prepožičia jemnú karamelovú chuť.
Ingrediencie pre:
8 porcií
Cesto
150 g hladkej múky
100 g špaldová múka
2 ks vajcia
200 g trstinového cukru
1 lyžička jedlej sódy
200 ml vysokotučnej kyslej smotany
150 g horkej čokolády
200 g masla
1 lyžica instantnej kávy
200 ml piva
1 lyžica hrubej múky
1 lyžica masla
Na dokončenie
70 g horkej čokolády
1 lyžica masla
Postup
01.
Do rajnice nalejte pivo (použite typ stout, ako je napríklad Guinness) pridajte maslo, kávu a nalámanú čokoládu. Pomaly zahrievajte a miešajte, až sa všetko spojí. Zmes nevarte, stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť.
02.
Vajcia prešľahajte s cukrom a potom vmiešajte kyslú smotanu. Postupne pridávajte obe múky zmiešané s jedlou sódou. Do múčnej zmesi potom po častiach pridávajte pripravený základ z piva.
03.
Cesto dôkladne prešľahajte a nalejte do maslom vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Bábovku pečte v rúre predhriatej na 170 ° C asi 50 minút. Ku koncu pečenia môžete špajdľou vyskúšať, či je vo vnútri upečená. Ak je špajľa po vytiahnutí čistá, je hotové.
04.
Bábovku nechajte chvíľku vychladnúť a potom ju vyklopte na rovnú plochu. Čokoládu na polevu nechajte rozpustiť vo vodnom kúpeli. Pridajte maslo a miešajte, až sa obe suroviny spoja. Bábovku prelejte polevou a nechajte stuhnúť.
Zdroj: www.prozeny.cz