Menej je niekedy viac. Obľúbená vajíčková nátierka je len zo 7 surovín (ktoré ale môžete ľubovoľne obmieňať podľa stavu chladničky), behom chvíľky hotová, ale pritom úplne bezkonkurenčná. Využijete ju na jednohubky, chlebíčky aj jednoducho len tak na raňajky.
Ingrediencie pre:
1 misku
Vajíčková nátierka
6 ks vajcia
3 lyžice majonézy
150 g čerstvého krémového syra
1,5 lyžice dijonskej horčice
2 ks jarnej cibuľky
1 lyžička soli
1 štipka korenia
Na obloženie (vajcia dajte pokojne slepačie)
10 ks prepeličích vajec
2 lyžice čerstvej pažítky
1 zväzok reďkoviek
Postup
01.
Vajcia vložte do vriacej vody, 10 minút povarte, schlaďte studenú a po vychladnutí olúpte. Ak chcete slepačími vajcami aj zdobiť, uvarte ich rovno viac, nech máte na obloženie chlebíčkov. Šesť vajec nasekajte nadrobno. Jarnú cibuľku očistite a tiež nasekajte.
02.
Vajíčka zmiešajte s majonézou, cibuľkou a žervé. Dochuťte horčicou, soľou a poriadnou dávkou čerstvo mletého korenia.
03.
Natierajte na pečivo (podstatne lepšie ako klasická veka je čerstvá bageta alebo aj dobrý chlieb), zdobte podľa chuti a stavu zásob. Môžete dať na 4 minúty povariť prepeličie vajcia, plátky reďkoviek a pažítku, ale hodí sa aj jarná cibuľka, camembert, šunka, slepačie vajcia a podobne.
Obmeny: Namiesto jarnej dajte kúsok klasickej cibule alebo hrsť pažítky, pridajte sušené paradajky, pokrájanú šunku alebo žervé nahraďte tvarohom. Dochutiť môžete aj sladkú či pálivou paprikou alebo nátierku zmiešať s roztlačeným avokádom a trochou citróna proti zhnednutiu. Ľahko z nej urobíte aj tuniakovú nátierku – stačí pridať plechovku scedeného tuniaka.
Zdroj: www.prozeny.cz