Chcete schudnúť? Jedzte cícer!

Cícer
shutterstock.com

Táto „superpotravina“ patrí medzi najzdravšie strukoviny, je plná bielkovín a čo je najdôležitejšie: nenafukuje!

Vhodný pre každého

Ak si hovoríte, že toto jedlo nie je pre vás vhodné, alebo že neviete, o čo ide, tak to radšej neskúsite, my vás presvedčíme,že táto potravina naozaj stojí za to.

Cícer je vhodný aj pre deti, ktorým chutí najmä vďaka jeho orieškovej chuti, pre diabetikov, pretože udržuje hladinu cukru v krvi a aj celiatici si prídu na svoje, keďže neobsahuje ani lepok.

Cícer môžeme variť, smažiť, alebo pražiť na sucho. V kuchyni z neho môžeme pripraviť nákypy, dusené pokrmy, polievky, nátierky alebo prílohy.

cícer
cicer shutterstock.com

V Izraeli je cícer na prvých priečkach

Azda najznámejší pokrm pripravený z cíceru je hummus.

Cícer je vhodný aj pri bezlepkovej diéte, diabetickej diéte, diéte s obmedzením kuchynskej soli, nízkokalorickej, bezcholesterolovej, ale aj pri diéte s vysokým obsahom vlákniny.

Zmeny, ktoré môžete urobiť v kuchyni, ak chcete schudnúť

Tehuľky, zbystrite pozornosť!

Cícer je ideálny pre tehotné ženy, vďaka jeho bohatému obsahu kyseliny listovej, ktorá chráni plod pred vrodenými vadami a vážnymi poruchami nervovej sústavy.

Dokáže plnohodnotne nahradiť mäso

Vďaka obsahu bielkovín, je cícer viac ako vhodný pre vegetariánov, vegánov, alebo ak si chcete jednoducho oddýchnuť od konzumácie mäsa. Svojím obsahom bielkovín ( až 19g bielkovny na 100g potraviny) je plnohodnotným zastúpením mäsa.

Semená cíceru sa varia dlho cca 2 hodiny. Pred tepelnou úpravou je vhodné cícer namáčať vo vode aspoň 4 hod. Naklíčením cíceru viac ako 12 hodín stúpa obsah vitamínov hlavne vitamínu B a C.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk