Babičkina maškrta

Hruškovo-jablkový ovsený koláč na stole
Hruškovo jablkový ovsený koláč na stole Thinkstock

Ani dnes sa nezaobídeme bez recepta na chutný koláčik.

Na Babičkinu maškrtu budeme potrebovať:

Suroviny:

Cesto – 300 g polohrubej múky, 1 sušené ovocie (7 g), 60 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajcia, 100 ml mlieka, 1/2 lyžičky soli, 60 g masla

Plnka – 400 g ovocia (marhule, broskyne, ríbezle, černice, čučoriedky a pod.). Ak použijeme zavárané, šťavu zlejeme.

Mrvenička – 50 g masla, 50 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, 50 g hrubej múky, 30 g nastrúhaných mandlí

Postup:

Múku preosejeme do misy a dôkladne premiešame so sušeným droždím, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme vajcia, vlažné mlieko so soľou a rozpustené maslo. Vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

Po nakysnutí ho zľahka premiesime a rozvaľkáme na plát hrubý 1 cm. Plát prenesieme na plech a poukladáme naň očistené, na kúsky nakrájané ovocie. Posypeme mrveničkou, ktorú pripravíme spracovaním všetkých surovín. Pripravený koláč necháme ešte 15 minút kysnúť na plechu a pečieme v rúre predhriatej na teplotu 180 °C asi 15 minút.

Po upečení necháme koláč na plechu vychladnúť a potom ho nakrájame.

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk