8 tipov, ako zlepšiť chuť jedál a urýchliť varenie

Sóda, jedlo, potraviny
8 tipov, ako zlepšiť chuť jedál a urýchliť varenie shutterstock.com

Viete, ako sa sóda dá skvelo využiť v kuchyni? To sa dozviete v článku.

Sóda je lacný a dostupný pomocník. To, že môže nahradiť kypriaci prášok, pozná každá z nás. No sóda bikarbóna dokáže oveľa viac. Môže zlepšiť chuť niektorých potravín alebo už hotových jedál a uľahčiť nám ich prípravu.

Zelená zelenina si zachová farbu

Zelená zelenina, napríklad hrach či fazuľka, špenát a pod., si udrží intenzívnejšiu prírodnú

farbu, ak pridáte do vody na varenie jednu lyžičku jedlej sódy.

Strukoviny sa uvaria rýchlejšie

Zabudli ste namočiť fazuľu pred varením? Nezúfajte. Použitie sódy zrýchli varenie strukovín. Stačí pridať jednu lyžičku jedlej sódy na 4 litre vody. Navyše pomáha aj proti vetrom…

Zdravé potraviny nájdete aj v týchto skvelých e-shopoch:

Pomôže lepšie umyť zeleninu

Zeleninu, ovocie a šalát umyjete lepšie, keď pridáte na liter vody jednu až dve čajové lyžičky tohto zázraku.

Zmierni kyslosť ovocia

Ak máte príliš kyslé ovocie, tento problém môžete odstrániť pridaním štipky sódy na 1 kg ovocia.

Kapusta si zachová vitamíny

Sóda bikarbóna urýchli varenie nielen strukovín, ale aj kapusty. Navyše vďaka nej v uvarenej kapuste zostane viac vitamínov. Stačí, ak pridáte jednu lyžičku jedlej sódy.

Zlepší chuť kávy a čaju

Čaj a káva získajú intenzívnejšiu vôňu a chuť, ak pridáte štipku jedlej sódy do šálky.

Zmäkčí mäso naložené v chladničke

Ak trošku pridáte do paradajkovej omáčky, pôsobí proti kyseline

Sóda jedlá sa hodí tiež pri kombinácií s kyslými prísadami, ako je ocot či citrónová šťava, ale aj s jogurtom alebo cmarom. Vyžaduje však presné dávkovanie. Pokiaľ sa pridá príliš veľké množstvo, dostanú pokrmy nepríjemnú príchuť.

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk