Úžasné účinky cesnaku (nielen) proti rakovine

cesnak
Úžasné účinky cesnaku thinkstockphotos

Účinky cesnaku sa snáď ani nedajú popísať. Jednoducho je výnimočný. Nie nadarmo sa hovorí – „cesnak ako liek”.

Cesnak je zelenina a liečivá rastlina zároveň. Jeho pozitívne účinky na celý organizmus sú úžasné! Preto jedzte cesnak čo najčastejšie (3-4 x za týždeň) a vaše telo bude prirodzene chránené pred mnohými ochoreniami.

Čo obsahuje cesnak?

Vodu, bielkoviny, antioxidanty, sacharidy, vlákninu, selén, železo, vápnik, fosfor, draslík, vitamín B, C, E, K, sodík, zinok a síru

Účinky cesnaku na zdravie:

• Zlepšuje priechodnosť ciev

• Znižuje vysoký cholesterol v krvi

• Znižuje vysoký krvný tlak

• Udržiava stálu hladinu cukru v krvi

• Prevencia pred rakovinou

• Prečisťuje horné dýchacie cesty (odhlieňuje)

• Má antibakteriálne účinky

• Prečisťuje a udržiava trávenie bez baktérií a zápalov

• Síra zabraňuje zrážaniu krvi a tvorbe krvných zrazenín

• Odstraňuje karcinogénne látky z tela

• Zlepšuje pamäť

• Má antibiotické účinky

• Vychytáva voľné radikály z organizmu

• Posilňuje celkovú rovnováhu tela – imunita

Účinky cesnaku – chudnutie

Cesnak je výborný pomocník pri chudnutí, keďže odstraňuje z tela nadbytočnú vodu, chráni pred chorobami a pomáha spaľovať vnútorné tuky. 3-4 krát do týždňa vám pomôže udržať zdravie 100% nabudené, ale ak vám cesnak chutí, kľudne ho konzumujte aj každý deň (1 veľký strúčik).

Chutné jedlá z cesnaku:

Cesnaková nátierka

Potrebujete: 5strúčikov cesnaku (väčšie), 200 g črievkového syru, 2 PL light masla, 50 g tvrdého syra (25%), čierne mleté korenie, štipka morskej soli, tmavé pečivo a paradajku

Očistený cesnak si pretlačte do misky. Pridajte črievkový syr, maslo, korenie a soľ. Poriadne nátierku premiešajte. Natierajte na tmavé pečivo, na vrch postrúhajte tvrdý syr a paradajku pokrájajte na mesiačiky.

Cesnaková polievka

Potrebujete: 3 väčšie zemiaky, 4 strúčiky cesnaku, 1PL olivový olej, pol čajovej lyžičky morskej soli, červená sladká paprika a čierne mleté korenie

Očistené zemiaky pokrájajte na krúžky, vložte do hrnca s vodou, pridajte soľ, čierne korenie a varte. V osobitnom hrnci si opečte pretlačený cesnak na oleji a ku koncu praženia pridajte papriku. Keď zhnedne vypnite. Cesnak s paprikou vlejte do hrnca s uvarenými zemiakmi premiešajte a vypnite.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk